Portfolio Category: Institutional

Palm Beach Atlantic University (PBAU) Rinker Sports Center

The Rinker Sports Center concept was originally designed as a conventional structural system of CMU block and cast-in-place columns and beams. Since all members of the design team were familiar with the benefits of tilt-up construction, the concept was changed to take advantage of efficiencies of the tilt-up method. The architecture style of the building is primarily Mediterranean, and tilt-up afforded the architect the flexibility to introduce finishes, such as different...
Read more

Florida International University Wellness & Recreation Center

LJB provided structural design for this $25 million expansion of FIU’s Wellness & Recreation Center, which encompasses 72,000 square feet and includes a three-court basketball gymnasium, fitness space, a strength-training room, additional locker rooms, modern student lounge areas, and an elevated .1 mile indoor running track. The track follows a radiused tilt-up panel exterior wall system that boasts expansive glass panels that provide natural light through the entire elevated indoor...
Read more

Dayton Children’s Hospital Expansion

LJB provided structural design for the $47.5-million expansion of The Dayton Children’s Hospital at its suburban campus in Springboro, Ohio. The project consisted of a two-story, 70,000-square-foot medical office building (MOB) and a two-story, 48,900-square-foot ambulatory surgery center/emergency department (ASC/ED) at its 11-acre campus. The hospital provides urgent care, rehabilitation, sports medicine and imagining services. In addition to structural design of the new buildings,...
Read more

Fellowship Alliance Chapel

This 69,000-square-foot religious facility was constructed in nine months using the site cast tilt-up construction method. One of the biggest challenges of the project was the 156-foot clear span from the back of the sanctuary to the altar. To accommodate the desired height of the sanctuary, the team created 61-foot tall panels. The facility also contains a cantilevered balcony and a stepped-down floor in the sanctuary, which was challenging to...
Read more